Het NCDT 2018 werd gehouden op 16 mei 2018 in Antropia, Driebergen-Zeist. Dagvoorzitter was Renate Verloop. Hieronder alle presentaties inclusief de slides. Alle plenaire presentaties zijn ook voorzien van volledige transcripts.
Plenaire presentaties
Besluit digitale toegankelijkheid: toegankelijkheid voor overheden verankerd in wetgeving
Het Besluit digitale toegankelijkheid treedt op 23 september 2018 in werking. Wat betekent dit precies en wat moeten overheden doen om hieraan te voldoen? Raph de Rooij van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties legde dit uit.
Een nieuwe site voor de EUR: webtoegankelijkheid in praktijk!
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een nieuwe, toegankelijke website. Ide Braakman vertelde hoe de universiteit te werk is gegaan om dit voor elkaar te krijgen.
Core model: Create great content in collaboration
Audun Rundberg is een internationaal gerenommeerde spreker uit Noorwegen. Hij is de bedenker van het core model, een vernieuwende methode die ervoor zorgt dat content aansluit bij de taak van de klant én de doelen van de organisatie.
Rituals: cosmetica voor iedereen
Rituals geeft met haar website hét voorbeeld dat een toegankelijke website ook erg mooi kan zijn. Sandra Karis, User Experience Manager vertelde aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe Rituals de website en app momenteel ontwikkelen met oog op meer toegankelijkheid.
De laatste gemeentesite
Veel gemeenten en organisaties denken nog in termen van ‘een nieuwe site lanceren’. Simon Besters vindt dat niet meer van deze tijd. Zijn pleidooi: begin vandaag nog met het verbeteren van je huidige site.
Parallelsessies

Masterclass: Content design en het core model
In deze masterclass van Audun Rundberg en Wiep Hamstra ging je het core model zelf uitproberen, zodat je er in je eigen organisatie mee aan de slag kunt. De masterclass was een vervolg op de keynote van Audun in de ochtend.
Masterclass: WCAG 2.1
Mallory van Achterberg nam ons in haar masterclass mee in de plannen die er zijn voor de nieuwste versie van WCAG, WCAG 2.1. Met welke nieuwe criteria moeten wij rekening houden?
Schiphol: stap voor stap naar een toegankelijke site
De website van Schiphol heeft duizenden pagina’s. En toch is het gelukt om toegankelijkheid stap voor stap goed te verankeren. Ischa Gast begeleidt het project en vertelde in deze presentatie hoe hij en zijn collega’s dat voor elkaar krijgen.
Betere online dienstverlening met chat en chatbots
Chat en chatbots bieden veel mogelijkheden om je online dienstverlening efficiënter en effectiever te maken. En klanten blijken heel tevreden. Hoe kun je chat goed inzetten? Arne Keuning gaf inzicht in toptaken, kennis van de technische eisen en goede content als hulpmiddel hierbij.
Toegankelijkheid van apps zelf testen
Brian Mors liet zien dat een mobiele app op toegankelijkheid testen is anders dan een webpagina testen. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten als je een app beoordeelt?
Ook niet-overheden moeten zorgen voor toegankelijke sites en apps
Websites en apps van niet-overheden moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Daartoe verplichten het VN-verdrag handicap en de WGBH/CZ. Ineke Boerefijn van het College voor de Rechten van de Mens sprak hierover.
PDF toegankelijk maken is vooral content redesign
Jaap van de Putte vertelde dat het toegankelijk maken van een pdf vooral het herontwerpen van je content is: content redesign. Denk aan het lineair maken van je informatie, het toevoegen van een tabel bij een grafiek en het anders opbouwen van tabellen.
Zelf je website testen met een screenreader
Een screenreader zoals JAWS of NVDA is best ingewikkeld om te gebruiken. Tom Hessels, zelf blind, legt uit hoe deze programma’s werken en hoe je daarmee relatief makkelijk je website kunt testen.