Ga naar hoofdinhoud

De succesvolle aanpak van het pdf-vraagstuk door de Stad Antwerpen

Michel Depière

Pdf blijft voor veel organisaties een groot struikelblok in digitale toegankelijkheid. Michel Depière, WCAG-officer van de Stad Antwerpen, zocht de oplossing niet in de pdf's maar in de organisatie zelf. Hoe heeft Antwerpen dat gedaan en wat kunnen wij daarvan leren?

Presentatie

pdf-vraagstuk-antwerpen-ncdt-2022 (4 MB)

Inhoud presentatie

Het gebruik van pdf’s online is symptoom van een groter probleem: een organisatie die nog wat zit in een analoge wereld. Deze presentatie gaat dan ook niet over het aanpassen van pdf’s om ze toegankelijk te maken. Het gaat over het aanpassen van de organisatie om het gebruik van online pdf’s overbodig te maken.

Over het gebruik van pdf’s in de online wereld kan veel gezegd worden. Sommigen zweren bij het gebruiksgemak, bij anderen zit het gebruik diep in de organisatie ingebed. Hoe een bestandsformaat dat ontworpen is voor de productie van analoge media nog altijd een grote impact heeft op de digitale wereld is opmerkelijk. 

Wat zeker is, is dat deze bestanden extreem moeilijk zijn om helemaal toegankelijk te maken. Daarom zien we in de praktijk dat dit ook veel te weinig wordt gedaan. De wereld zou een stukje toegankelijker zijn als niemand pdf bestanden gebruikt online, maar voorlopig zijn we daar nog niet.

De stad Antwerpen heeft de laatste jaren een traject afgelegd om de organisatie om te buigen naar een structuur waar digitale toegankelijkheid deel is van hun dna. Met duizenden werknemers en honderden websites is dat geen sinecure geweest. Er is ook nog veel werk aan de winkel, maar de eerste grote stappen zijn gezet.

Over Michel Depière

Michel is Teamlead Digital web strategy (ad interim) bij de Stad Antwerpen. Hij is een veel gevraagd spreker op congressen en organiseert ook zijn eigen congres.

Michel op LinkedIn

top