Ga naar hoofdinhoud

De implementatie van de Europese Toegankelijkheidsakte in Nederland: waar staan we?

Wouter Bolier

In juni 2022 is de Europese Toegankelijkheidsakte verwerkt in Nederlandse wetgeving. Er is echter nog veel onduidelijk over wat dit precies betekent voor organisaties. Wouter neemt ons in een interactief gesprek mee in de stand van zaken rondom deze akte.

Over de presentatie

Op 28 juni 2022 moet de Europese Toegankelijkheidsakte verwerkt zijn in Nederlandse wetgeving. Deze akte bevordert de toegankelijkheid van voornamelijk elektronische producten en diensten in Europa. Denk aan computers, mobiele telefoons, betaalautomaten, telefoondiensten, bankzaken, webwinkels, audiovisuele mediadiensten en noodcommunicatie. De wet heeft veel gevolgen voor organisaties in elke sector, profit en non-profit. 

Voor het verwerken van deze akte in Nederlandse wet- en regelgeving ligt een wetsvoorstel: de Implementatiewet. Het is dus wel duidelijker aan het worden hoe de Nederlandse overheid de akte wil implementeren, maar er is hier nog veel kritiek op. Wouter neemt ons mee in de kansen en uitdagingen die de implementatie van de akte ons gaat bieden.

Over Wouter Bolier

Wouter werkt als beleidsmedewerker toegankelijkheid bij Ieder(in). Na zijn studie Algemene Taalwetenschappen zet hij zich al jaren met veel passie in voor gelijke rechten voor iedereen en voor een toegankelijke samenleving.

Op 18-jarige leeftijd raakte Bolier plotsdoof, 2 jaar later kreeg hij een gehoorimplantaat. Sindsdien is hij slechthorend. Hij weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk digitale toegankelijkheid is.

Wouter Bolier op LinkedIn

top