Ga naar de inhoud

Introductie pdf-technieken van de PDF Association

Door Iacobien Riezebosch van Documenten en toegankelijkheid

De Accessibility Werkgroep van de PDF Association ontwikkelde nieuwe pdf-technieken als alternatief voor de verouderde pdf-technieken van het W3C. Een pdf-techniek is een beschrijving van hoe een specifiek aspect van een toegankelijke pdf of juist een ontoegankelijke pdf in elkaar zit met daarbij tests en voorbeelden. Iacobien geeft een introductie.

Presentatie

nieuwe-technieken-pdf-riezebosch-ncdt-2024.pdf (4 MB)

Uitgewerkte technieken

De PDF Accessibility Liaison Working Group ontwikkelt deze technieken. In totaal komen er minimaal 36 ‘fundamentele’ technieken.

In een techniek vind je een beschrijving, een voorbeeldbestand, stappen om te testen met verwachte resultaten, verwijzingen naar relevante WCAG-succescriteria en controles voor PDF/UA. Bij elke techniek vind je ook voorbeelden van goed toegankelijke pdf’s en niet-goed toegankelijke pdf’s.

Iacobien Riezebosch

Iacobien is een autoriteit op het gebied van pdf en digitale toegankelijkheid. Haar focus ligt op de organisatiebrede aanpak van digitale toegankelijkheid en complexe vraagstukken. Zoals het vraagstuk van ontoegankelijke pdf’s en het inrichten van passende beheerorganisaties.

Iacobien is auteur van het ‘rollenboekje’ Digitale toegankelijkheid in jouw organisatie: wie doet wat? en ze publiceert op documenten-en-toegankelijkheid.nl. Ook is ze freelancer en werkt ze onder andere voor het programma DigiToegankelijk TOP.