Ga naar de inhoud

Onevenredige last: dé escape voor ontoegankelijke content?

Door Koen Willems van ICTU

Onevenredige last is voor sommigen de ultieme escape om toch ontoegankelijke content te mogen plaatsen, maar meestal is dat onterecht. 'Geen geld', 'Het was al ingekocht', 'De leverancier kan het niet': het zijn allemaal onterechte redenen. Toch kan het zijn dat je iets echt niet toegankelijk kunt krijgen én dat er een valide reden voor is.

Presentatie

onevenredige-last-willems-ncdt-2024.pdf (1 MB) (Deze pdf voldoet niet aan de toegankelijkseisen.)

Terechte claim

In de verklaringen van overheden komt onevenredige last meer dan 200 keer voor. Vaak ten onrechte, maar soms terecht. Met jullie wil hij kijken: wanneer is een claim terecht, wat is echt onhaalbaar voor overheden?

Veel organisaties zullen echter niet een beroep doen op onevenredige last, want je kunt geen status A meer claimen. Maar wat moet je dan als iets echt onhaalbaar is?

Koen Willems

In 2006 bouwde Koen de eerste website die aantoonbaar 100% voldeed aan de Webrichtlijnen: de regelingenbank van Stadskanaal. Later was hij één van de auteurs van Webrichtlijnen 2 en voorzitter van de Normcommissie van de Stichting Drempelvrij.

Tegenwoordig werkt Koen Willems als seniorjurist bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daar houdt hij zich onder andere bezig met het inrichten van het landelijk toezicht op digitoegankelijkheid. En met andere zaken die verband houden met wat hij noemt 'de voltooiing van het ecosysteem rond digitoegankelijkheid'.

Koen Willems op het NCDT 2024