Ga naar de inhoud

Naar een professionele aanpak van het pdf-vraagstuk

Door Saskia Schrijver van Inhoud telt

Pdf is al jaren het probleemkind binnen digitale toegankelijkheid. Geleidelijk aan beseffen organisaties dat een meer centrale aanpak nodig is en dat professionaliteit in de organisatie essentieel is. Meer centraliseren en meer kennis in huis. Saskia vertelt wat er in de organisatie nodig is om echt te professionaliseren.

Presentatie

grip-op-pdf-ncdt-2024.pdf (pdf, 2 MB)

Een duurzame aanpak

De aanpak van het pdf-probleem begint bij een inventarisatie. Om hoeveel bestanden gaat het eigenlijk, van wie zijn ze en wat gaan we ermee doen?

Vervolgens maak je haalbare afspraken met deze mensen. Je helpt ze aan meer kennis zodat ze minder pdf's maken en de kwaliteit van hun pdf's beter wordt. In talloze andere kleine stapjes zorg je dat ook systemen, sjablonen en processen gaan bijdragen aan toegankelijkere pdf's.

Saskia Schrijver

Saskia Schrijver

Saskia houdt zich al meer dan 20 jaar met veel plezier bezig met webcontent, usability en accessibility. In haar werk staat nuttige, bruikbare en toegankelijke informatie voorop en altijd met de bezoeker voor ogen. Zij begon als webredacteur en contentmanager en is zich steeds meer gaan toeleggen op onderzoeken, adviseren en trainen over online content en in het bijzonder toegankelijke pdf-documenten en datavisualisaties.

Saskia begeleidt organisaties die grip willen krijgen op hun online content en willen voldoen aan de eisen van digitale toegankelijkheid (WCAG). Sinds november 2023 is Saskia gecertificeerd IAAP Accessible Document Specialist (ADS) en geeft ze voor de Internet Academy verschillende pdf-trainingen.

Saskia Schrijver is gecertificeerd IAAP Accessible Document Specialist (ADS) door de International Association of Accessibility Professionals (IAAP).

Saskia op LinkedIn

Saskia Schrijver op het NCDT 2024