Ga naar de inhoud

Wat de European Accessibility Act betekent voor grotere organisaties

Door Eric Velleman van Hogeschool Arnhem-Nijmegen, European Accessibility Center

Als coördinator van de aan te stellen toezichthouders weet Eric als geen ander wat de gevolgen zijn voor de grotere organisaties in Nederland. In deze parallelsessie is veel ruimte om je vragen hierover aan Eric te stellen.

Wetswijzigingen

Over wat de akte precies gaat betekenen voor grote bedrijven is nog onduidelijk. Voor het omzetten van de akte in wetgeving zijn er in totaal 7 wetten aangepast:

  1. Warenwet
  2. Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
  3. Telecommunicatiewet
  4. Burgerlijk Wetboek
  5. Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek
  6. Wet handhaving consumentenbescherming
  7. Wet op het financieel toezicht

Wat gaat dat betekenen voor non-profitorganisaties?

Maar wat betekent dit voor overheden, onderwijsinstellingen en andere non-profitinstellingen? Geldt het ook voor de receptie van een gemeentehuis, zoals de aanmeldzuil of voor de schermen voor de bezoekers? Hoe zit dat met parkeermeters? En ben je voor andermans producten ook verantwoordelijk.

Hoe gaan de toezichthouders dat doen? Welke verantwoordelijkheden hebben ze precies? Kunnen ze boetes opleggen? Wat kan ik als consument verwachten? Waar heb ik recht op?

Al deze vragen kun je stellen in deze parallelsessie van Eric.

Eric Velleman

Eric is professor Inclusive Digital Design & Engineering aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij leidt daar een onderzoeksgroep die bezig is met digitale toegankelijkheid en innovatie. Ze werken onder andere aan wetgeving, richtlijnen, en next generation internet. Bij Bartiméus houdt hij zich bezig met onderwijsinnovatie zoals AI.

Eric is mede-oprichter van Stichting Accessibility en is daar nu wetenschappelijk adviseur. Verder is hij de coördinator voor de toezichthouders bij de uitvoering van de Europese Toegankelijkheidsakte. En hij is dol op ‘kijken naar sport’, Dr Who, Planet Coaster, cola en bitterballen.