Voorlopig programma NCDT 2022
Het programma voor het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2022 is zo goed als klaar. We hopen dat het programma je aanspreekt. Wijzigingen zijn nog mogelijk. Mis je een belangrijk onderwerp, neem graag even contact met ons op.
Plenair (ochtendprogramma)
Dagvoorzitter
Renata Verloop is dagvoorzitter.

The European Accessibility Act: wat betekent dit voor Nederland
Wouter Bolier, Ieder(in)
De dag wordt geopend door Wouter Bolier van Ieder(in). In een interactieve sessie met onze dagvoorzitter Renata Verloop legt hij uit hoe de European Accessibility Act verwerkt is in Nederlandse wetgeving. Zoals: welke aanpassingen zijn er gedaan, wat betekenen deze aanpassingen, voor wie geldt deze 'act'. Het publiek mag uiteraard ook vragen stellen.

Hoe kunnen webshops toegankelijker? Dat laat bol.com zien!
Rian Rietveld (Level Level), Niels-Peter Foppen en Stef van der Feen (bol.com)
In december 2021 deed Rian uitgebreid onderzoek naar de toegankelijkheid van webshops. Bol.com heeft de feedback voortvarend opgepakt. Met als resultaat een kwalitatief betere én meer toegankelijke webshop.



De veelbesproken metaverse van Facebook: welke toegankelijkheidsuitdagingen zijn er?
Eric Velleman, HAN_University of Applied Sciences, Accessibility
Vorig jaar kondigde Mark Zuckerberg de metaverse aan. Niemand weet wat de metaverse betekent, maar we moeten vooral denken aan het verder toepassen van Virtual Reality en Augmented Reality. Toegankelijkheid kan daar soms best een uitdaging in zijn, maar in online games gebeurt al heel veel op het gebied van toegankelijkheid. Eric vertelt over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

De succesvolle aanpak van het pdf-vraagstuk door de Stad Antwerpen
Michel Depière, Stad Antwerpen
Pdf blijft voor veel organisaties een groot struikelblok in digitale toegankelijkheid. Hoe pak je dit probleem structureel aan? De Stad Antwerpen heeft met de hulp van haar WCAG-officer oplossingen gezocht op korte en lange termijn. Hoe hebben zij dat gedaan en wat kunnen wij daarvan leren?

Parallelsessies (middagprogramma)
Wat betekent de EAA echt voor organisaties?
Ron Beenen, Deque
Wat zijn de gevolgen van de European Accessibility Act (EEA)? Wat betekent de EEA in de praktijk voor bedrijven zoals webwinkels, banken en IT-leveranciers? En waarom helpt dit non-profit-organisaties zoals overheden, scholen en de zorg? Ron Beenen diept dit onderdeel van het ochtendprogramma verder uit.

Zo zorgt DUO voor borging van digitale toegankelijkheid
Ernst Ploegman, Edith Franconi en Wouter de Boer, DUO
Hoe borg je als grote overheidsorganisatie digitale toegankelijkheid? Waar haal je bijvoorbeeld de benodigde technische kennis vandaan? En hoe krijg je grip op al je sites en applicaties? Het "Accessibilityteam" van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) presenteert zijn ervaringen en plannen, inclusief hobbels en valkuilen.



Voldoen aan WCAG met je oude site of app: onzinnig of haalbaar?
Roel van Gils, Eleven Ways
Hoe ga je om met de ontoegankelijkheid van oude websites en applicaties die al tijden niet zijn bijgewerkt, maar nog niet met pensioen kunnen? Als je de nieuwe EU-richtlijn strikt interpreteert, moeten ook deze oldtimers op de schop. Maar is het de investering wel waard? Hoe vlieg je dit proces zo efficiënt mogelijk aan? Zijn er shortcuts die je als beheerder kunt nemen?

WCAG 2.2 en WCAG 3.0
Jake Abma, ING
Jake neemt je mee in de komende veranderingen in WCAG. Binnenkort komt WCAG 2.2. Een aantal wijzigingen kunnen redelijk wat impact hebben voor websites. Iets verder weg ligt WCAG 3.0. Jake bespreekt de hoofdlijnen van deze nieuwe versie.

EPUB: hét alternatief voor pdf
Hans Beerens, Dedicon
EPUB is het veelbesproken alternatief voor pdf. En dit alternatief wordt steeds realistischer. Vanuit Word kun je het eenvoudig maken en iedereen kan dit op zijn computer of mobiele telefoon lezen. Het mooie aan EPUB is dat het in feite HTML is en dus veel beter toegankelijk te maken. Hans Beerens geldt in Nederland als de specialist op het gebied van EPUB en vertelt wat je moet doen om toegankelijke EPUB's te maken.

Toegankelijkheid van apps zelf testen
Jan Jaap de Groot, Appt
Sinds 2020 is het ook verplicht om apps toegankelijk aan te bieden. Het is best wel ingewikkeld om ze zelf te testen. En dat gaat heel anders bij een website. In deze sessie legt Jan Jaap de Groot uit hoe je zelf de toegankelijkheid van een app kunt testen op je mobiele telefoon. De sessie is redelijk technisch.

Webstatistieken en het FTG-model in de praktijk bij DPC en RVO
Toon Vuursteen, FTG Consultancy & Projecten
Om webstatistieken effectief te kunnen gebruiken, heeft Toon het FTG-model (Functie-Taak-Gedrag) ontwikkeld. De Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het ministerie van Algemene Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben dit model succesvol geïmplementeerd en vertellen samen met Toon hoe dit nu werkt.

Zelf aan de slag met de gratis screenreader NVDA
Larissa Klaassen, Stichting VIP Sport
Bij velen leeft de behoefte om zelf eens te kunnen testen met een screenreader. Maar screenreaders zijn ingewikkeld en met alleen een uitleg op YouTube red je het meestal niet. Niemand minder dan Larissa Klaassen legt uit hoe je met de screenreader NVDA zelf je website en pdf-documenten kunt testen.

Toegankelijke infographics en datavisualisatie
Saskia Schrijver, Firm Ground
Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden. Maar is dat wel zo? Niet voor iedereen zijn infographics en datavisualitaties makkelijk te lezen. Saskia Schrijver van Firm Ground geeft in deze sessie praktische handvatten.

Audiodescriptie toevoegen aan je video: het wordt steeds makkelijker
Mereijn van der Heijden, Sound Focus
De meeste mensen maken geen audiodescriptie bij een video, want dat is zo ingewikkeld. Maar dat is bijna verleden tijd. In de Rijksoverheidsplayer kun je al een audiodescriptie toevoegen aan je video. En deze player is open source, dus iedereen kan hem gebruiken. En ook in YouTube kun je binnenkort een audiodescriptie toevoegen aan je video.

Ook social media kunnen toegankelijk!
Marjolein Hüsken, The Internet Academy
We communiceren als organisatie wat af op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Toegankelijkheid vergeten we dan vaak. Of we slaan het over omdat we denken dat het te moeilijk is of niet verplicht. Maar we kunnen social media ook toegankelijk maken voor mensen met een beperking. En het zijn relatief eenvoudige aanpassingen die iedereen kan doen.

20 jaar worstelen met digitale toegankelijkheid: wat hebben we geleerd?
Wiep Hamstra en Michiel Duijsings - De Staat van het Web
Hoe kan het dat we al sinds begin deze eeuw worstelen met het vraagstuk van digitale toegankelijkheid? Hoe kan het dat we steeds met open ogen in dezelfde valkuilen trappen? Wiep en Michiel presenteren hun inzichten in de 10 Lessen van Digitaal.


Verbeter spelenderwijs je digitale toegankelijkheid met Optimaal Digitaal
Ineke Graumans en Victor Zuydweg — Gebruiker Centraal, Marlies Klooster — VNG
Het Optimaal Digitaal spel is een leuk en handig instrument om digitale toegankelijkheid in jouw organisatie meer te laten leven. Met de nieuwe speelset digitale toegankelijkheid krijg je inzicht in wat er nog te doen is. Het helpt je prioriteiten te stellen en het dwingt je om samen met alle betrokkenen te werken aan oplossingen.



Bouw zelf je remote usability-lab
Auke Molendijk, Usably
Sinds corona weet iedereen wat remote werken is, maar ook gebruikersonderzoek kun je heel goed doen via Zoom of Teams. Zo bereik je ook juist de mensen met een beperking. Auke Molendijk laat zien met welke eenvoudige tools en gratis software je dit helemaal zelf kunt doen. Gebruikersobservatie was nog nooit zo makkelijk!
