Ga naar hoofdinhoud

Voorlopig programma NCDT 2022

Het programma voor het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2022 is zo goed als klaar. We hopen dat het programma je aanspreekt. Wijzigingen zijn nog mogelijk. Mis je een belangrijk onderwerp, neem graag even contact met ons op.

Plenair (ochtendprogramma)

Dagvoorzitter

Renata Verloop is dagvoorzitter.

Renata Verloop

The European Accessibility Act: wat betekent dit voor Nederland

Wouter Bolier, Ieder(in)

De dag wordt geopend door Wouter Bolier van Ieder(in). In een interactieve sessie met onze dagvoorzitter Renata Verloop legt hij uit hoe de European Accessibility Act verwerkt is in Nederlandse wetgeving. Zoals: welke aanpassingen zijn er gedaan, wat betekenen deze aanpassingen, voor wie geldt deze 'act'. Het publiek mag uiteraard ook vragen stellen.

Wouter Bolier

Hoe kunnen webshops toegankelijker? Dat laat bol.com zien!

Rian Rietveld (Level Level), Niels-Peter Foppen en Stef van der Feen (bol.com)

In december 2021 deed Rian uitgebreid onderzoek naar de toegankelijkheid van webshops. Bol.com heeft de feedback voortvarend opgepakt. Met als resultaat een kwalitatief betere én meer toegankelijke webshop.

Rian RietveldNiels-Peter FoppenStef van der Feen

De veelbesproken metaverse van Facebook: welke toegankelijkheidsuitdagingen zijn er?

Eric Velleman, HAN_University of Applied Sciences, Accessibility

Vorig jaar kondigde Mark Zuckerberg de metaverse aan. Niemand weet wat de metaverse betekent, maar we moeten vooral denken aan het verder toepassen van Virtual Reality en Augmented Reality. Toegankelijkheid kan daar soms best een uitdaging in zijn, maar in online games gebeurt al heel veel op het gebied van toegankelijkheid. Eric vertelt over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Eric Velleman

De succesvolle aanpak van het pdf-vraagstuk door de Stad Antwerpen

Michel Depière, Stad Antwerpen

Pdf blijft voor veel organisaties een groot struikelblok in digitale toegankelijkheid. Hoe pak je dit probleem structureel aan? De Stad Antwerpen heeft met de hulp van haar WCAG-officer oplossingen gezocht op korte en lange termijn. Hoe hebben zij dat gedaan en wat kunnen wij daarvan leren?

Michel Depière

Parallelsessies (middagprogramma)

Wat betekent de EAA echt voor organisaties?

Ron Beenen, Deque

Wat zijn de gevolgen van de European Accessibility Act (EEA)? Wat betekent de EEA in de praktijk voor bedrijven zoals webwinkels, banken en IT-leveranciers? En waarom helpt dit non-profit-organisaties zoals overheden, scholen en de zorg? Ron Beenen diept dit onderdeel van het ochtendprogramma verder uit.

Ron Beenen

Zo zorgt DUO voor borging van digitale toegankelijkheid

Ernst Ploegman, Edith Franconi en Wouter de Boer, DUO

Hoe borg je als grote overheidsorganisatie digitale toegankelijkheid? Waar haal je bijvoorbeeld de benodigde technische kennis vandaan? En hoe krijg je grip op al je sites en applicaties? Het "Accessibilityteam" van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) presenteert zijn ervaringen en plannen, inclusief hobbels en valkuilen.

Ernst PloegmanEdith FranconiWouter de Boer

Voldoen aan WCAG met je oude site of app: onzinnig of haalbaar?

Roel van Gils, Eleven Ways

Hoe ga je om met de ontoegankelijkheid van oude websites en applicaties die al tijden niet zijn bijgewerkt, maar nog niet met pensioen kunnen? Als je de nieuwe EU-richtlijn strikt interpreteert, moeten ook deze oldtimers op de schop. Maar is het de investering wel waard? Hoe vlieg je dit proces zo efficiënt mogelijk aan? Zijn er shortcuts die je als beheerder kunt nemen?

Roel van Gils

WCAG 2.2 en WCAG 3.0

Jake Abma, ING

Jake neemt je mee in de komende veranderingen in WCAG. Binnenkort komt WCAG 2.2. Een aantal wijzigingen kunnen redelijk wat impact hebben voor websites. Iets verder weg ligt WCAG 3.0. Jake bespreekt de hoofdlijnen van deze nieuwe versie.

Jake Abma

EPUB: hét alternatief voor pdf

Hans Beerens, Dedicon

EPUB is het veelbesproken alternatief voor pdf. En dit alternatief wordt steeds realistischer. Vanuit Word kun je het eenvoudig maken en iedereen kan dit op zijn computer of mobiele telefoon lezen. Het mooie aan EPUB is dat het in feite HTML is en dus veel beter toegankelijk te maken. Hans Beerens geldt in Nederland als de specialist op het gebied van EPUB en vertelt wat je moet doen om toegankelijke EPUB's te maken.

Hans Beerens

Toegankelijkheid van apps zelf testen

Jan Jaap de Groot, Appt

Sinds 2020 is het ook verplicht om apps toegankelijk aan te bieden. Het is best wel ingewikkeld om ze zelf te testen. En dat gaat heel anders bij een website. In deze sessie legt Jan Jaap de Groot uit hoe je zelf de toegankelijkheid van een app kunt testen op je mobiele telefoon. De sessie is redelijk technisch.

Jan Jaap de Groot

Webstatistieken en het FTG-model in de praktijk bij DPC en RVO

Toon Vuursteen, FTG Consultancy & Projecten

Om webstatistieken effectief te kunnen gebruiken, heeft Toon het FTG-model (Functie-Taak-Gedrag) ontwikkeld. De Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het ministerie van Algemene Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben dit model succesvol geïmplementeerd en vertellen samen met Toon hoe dit nu werkt.

Toon Vuursteen

Zelf aan de slag met de gratis screenreader NVDA

Larissa Klaassen, Stichting VIP Sport

Bij velen leeft de behoefte om zelf eens te kunnen testen met een screenreader. Maar screenreaders zijn ingewikkeld en met alleen een uitleg op YouTube red je het meestal niet. Niemand minder dan Larissa Klaassen legt uit hoe je met de screenreader NVDA zelf je website en pdf-documenten kunt testen.

Larissa Klaassen

Toegankelijke infographics en datavisualisatie

Saskia Schrijver, Firm Ground

Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden. Maar is dat wel zo? Niet voor iedereen zijn infographics en datavisualitaties makkelijk te lezen. Saskia Schrijver van Firm Ground geeft in deze sessie praktische handvatten.

Saskia Schrijver

Audiodescriptie toevoegen aan je video: het wordt steeds makkelijker

Mereijn van der Heijden, Sound Focus

De meeste mensen maken geen audiodescriptie bij een video, want dat is zo ingewikkeld. Maar dat is bijna verleden tijd. In de Rijksoverheidsplayer kun je al een audiodescriptie toevoegen aan je video. En deze player is open source, dus iedereen kan hem gebruiken. En ook in YouTube kun je binnenkort een audiodescriptie toevoegen aan je video.

Mereijn van der Heijden

Ook social media kunnen toegankelijk!

Marjolein Hüsken, The Internet Academy

We communiceren als organisatie wat af op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Toegankelijkheid vergeten we dan vaak. Of we slaan het over omdat we denken dat het te moeilijk is of niet verplicht. Maar we kunnen social media ook toegankelijk maken voor mensen met een beperking. En het zijn relatief eenvoudige aanpassingen die iedereen kan doen.

Marjolein Hüsken

20 jaar worstelen met digitale toegankelijkheid: wat hebben we geleerd?

Wiep Hamstra en Michiel Duijsings - De Staat van het Web

Hoe kan het dat we al sinds begin deze eeuw worstelen met het vraagstuk van digitale toegankelijkheid? Hoe kan het dat we steeds met open ogen in dezelfde valkuilen trappen? Wiep en Michiel presenteren hun inzichten in de 10 Lessen van Digitaal.

Wiep HamstraMichiel Duijsings

Verbeter spelenderwijs je digitale toegankelijkheid met Optimaal Digitaal

Ineke Graumans en Victor Zuydweg — Gebruiker Centraal, Marlies Klooster — VNG

Het Optimaal Digitaal spel is een leuk en handig instrument om digitale toegankelijkheid in jouw organisatie meer te laten leven. Met de nieuwe speelset digitale toegankelijkheid krijg je inzicht in wat er nog te doen is. Het helpt je prioriteiten te stellen en het dwingt je om samen met alle betrokkenen te werken aan oplossingen.

Ineke GraumansVictor ZuydwegMarlies Klooster

Bouw zelf je remote usability-lab

Auke Molendijk, Usably

Sinds corona weet iedereen wat remote werken is, maar ook gebruikersonderzoek kun je heel goed doen via Zoom of Teams. Zo bereik je ook juist de mensen met een beperking. Auke Molendijk laat zien met welke eenvoudige tools en gratis software je dit helemaal zelf kunt doen. Gebruikersobservatie was nog nooit zo makkelijk!

Auke Molendijk
top