Ga naar de inhoud

Zelf je website testen met een screenreader Tom Hessels

Een screenreader zoals JAWS of NVDA is best ingewikkeld om te gebruiken. Tom Hessels, zelf blind, legde uit hoe deze programma’s werken en hoe je daarmee relatief makkelijk je website kunt testen.

Presentatie

Bij deze presentatie werden geen slides gebruikt.

Testen met een screenreader

Dé test of jouw website bruikbaar is voor blinden is de test met een screenreader. Eigenlijk moet elk webteam die test gebruiken. Toch gebeurt dat nog weinig, omdat mensen de test ingewikkeld vinden. Dat is hij in het begin ook.

Tom helpt je op weg en liet zien dat testen met een screenreader gemakkelijker is dan veel mensen denken. Het is vooral even wennen aan de specifieke toetscombinaties en de vele mogelijkheden die de screenreaders bieden. Tom legde de methodiek uit aan de hand van JAWS: Job Access With Speech. Ook kwam kort het gratis NVDA (NonVisual Desktop Access) aan bod.

Over Tom

Tom is een veelgevraagde ervaringsdeskundige. Als geen ander laat hij ziende mensen ervaren hoe het is om als blinde op websites te navigeren.

Tom maakte concreet waarom het belangrijk is om je website toegankelijk te maken. ‘En trouwens, je doet het niet alleen voor slechtzienden, maar ook voor Google,’ voegt hij eraan toe. ‘Want een toegankelijke website scoort veel beter bij zoekmachines. Eigenlijk is Google de allergrootste blinde.’

Tom Hessels op het NCDT 2018