Ga naar de inhoud

Audiodescriptie toevoegen aan je video: het wordt steeds makkelijker Mereijn van der Heijden

Audiodescriptie maken bij video slaan de meeste mensen maar over, want het is zo ingewikkeld. Maar dat is bijna verleden tijd. De Rijksoverheidsplayer biedt al de mogelijkheid tot audiodescriptie. En deze player is open source, dus iedereen kan deze gebruiken. En ook YouTube gaat de mogelijkheid tot audiodescriptie toevoegen.

Presentatie

audiodescriptie-ncdt-2022-pdf (17 MB)

Inhoud presentatie

Met audiodescriptie voeg je extra spraak toe, zodat informatie die alleen zichtbaar is ook aanwezig is voor mensen die blind zijn. Tot voor kort was het toevoegen van audiodescriptie ingewikkeld. De enige mogelijkheid was een extra video te maken met een extra audiospoor.

Dat is nu anders. Bij de Rijksoverheidsplayer is het wel mogelijk om audiodescriptie toe te voegen. Deze player is open source en is dus beschikbaar voor iedereen. Daarnaast gaat YouTube ook de mogelijkheid toevoegen, zoals te zien is in de video Assassin’s Creed Valhalla: Story Trailer op YouTube.

Audiodescriptie ('Audiotrack') als mogelijkheid in YouTube

In deze presentatie laat Mereijn zien hoe audiodescriptie toegevoegd kan worden en aan welke eisen deze moet voldoen. Ook laat hij zien welke andere stappen belangrijk zijn bij het toegankelijk maken van video.

Over Mereijn

Mereijn is een expert op het gebied van mediatoegankelijkheid. Momenteel is hij vanuit zijn eigen bedrijf Soundfocus verantwoordelijk voor alle grote audiodescriptieprojecten in Nederland, waaronder die voor de Rijksoverheid. Door zijn achtergrond als sounddesigner is het verbeteren van de geluidskwaliteit altijd een belangrijke factor in zijn werk.

Daarnaast heeft Mereijn samen met collega's de app Ear Catch ontwikkeld. Met deze app kun je bijvoorbeeld bij een film in de bioscoop of bij een musical via je telefoon audiodescriptie toevoegen. De impact van deze app is enorm: ze maakt films en musicals voor alle blinden toegankelijk. 

Mereijn op Linkedin

Mereijn van der Heijden