Ga naar de inhoud

De gereedschapskist van de webredacteur: zelf eenvoudig testen op WCAG Ron Zuidema

Als webredacteur kun je met een aantal gratis tools je website goed onderzoeken op toegankelijkheid. Zo controleer je eenvoudig de content op je site, maar het geeft je ook bruikbare informatie voor feedback naar je webbouwer. Technische kennis is niet nodig!

Presentatie

zelf-testen-op-wcag-ncdt-2022.pdf (1 MB)

Inhoud presentatie

Zijn de kopstijlen goed gebruikt op je website? Met 1 klik weet je het. Zijn de alt-teksten goed? Met 1 klik weet je het. Ron bespreekt de tools waarmee dat zo eenvoudig kan. De tools zijn gratis en ook zeker veilig. Kan je niets installeren binnen je Citrix-omgeving? Ook dan zijn er eenvoudige tools die je kunt gebruiken.

Zelf toetsen is essentieel om snel feedback te krijgen of iets goed is, maar ook om een goede gesprekspartner naar de webbouwer te zijn. Je kunt direct toetsen op een paar eenvoudige onderwerpen en controleren of een nieuw onderdeel of nieuwe website toegankelijk is gebouwd. Ook begrijp je zo beter een toetsingsrapport van je website en kun je beter overleggen met de toetsende instantie.

Over Ron Zuidema

Ron werkt bij The Internet Academy als trainer voor verschillende technische trainingen over WCAG. Daarvoor werkte hij jarenlang als WCAG-inspecteur, waar hij WCAG-audits op websites uitvoerde.

Ron op LinkedIn