Ga naar de inhoud

Toegankelijke infographics en datavisualisatie Saskia Schrijver

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Maar is dat wel zo? Niet voor iedereen zijn infographics en datavisualitaties makkelijk om te lezen. Saskia Schrijver geeft in deze sessie praktische handvatten.

Presentatie

Infographics en datavisualisaties: 5 richtlijnen voor toegankelijke informatie 
(pdf-versie: toegankelijke-infographics-en-datavisualisaties-ncdt-2022.pdf, 1 MB)

Inhoud presentatie

Hoe zorg je ervoor dat iemand die blind is een infographic of een datavisualisatie begrijpt? Waar let je op als iemand kleurenblind is? En is een infographic of grafiek altijd wel een goed idee?

Bij toegankelijke beeldinformatie zorg je dat de informatie voor iedereen bruikbaar is. Maar ook als je geen functiebeperking hebt, dan biedt een toegankelijke versie veel voordelen.

Saskia neemt je mee aan de hand van 5 richtlijnen voor toegankelijke infographics en figuren. Ze geeft je onder andere praktische handvatten voor het schrijven van alternatieve teksten en hoe je om moet gaan met kleur.

Deze sessie gaat niet in op tools waarmee je infographics en datavisualisaties kunt maken. Ook is de sessie niet gericht op wat een developer moet doen om een toegankelijke datavisualisatie te kunnen programmeren.

Over Saskia

Saskia werkt als trainer en contentspecialist bij Firm Ground. Ze helpt organisaties om hun content toegankelijk te maken en geeft trainingen. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring als contentspecialist, waarbij zij altijd aandacht heeft voor toegankelijkheid.

Naast content houdt Saskia zich ook bezig met data-analyse en datavisualisaties. Na een post-hbo Big Data Analist aan de Haagse Hogeschool en een stage bij een onderzoeksbureau verdiept zij zich in het toegankelijk maken van dit soort informatie. Hoe doe je dit op een toegankelijke manier, zodat data en visualisaties voor iedereen goed te snappen en te gebruiken zijn?

Saskia op LinkedIn