Ga naar de inhoud

Toegankelijkheid van apps zelf testen Jan Jaap de Groot

Sinds 23 juni 2021 moeten alle apps van overheidsinstanties toegankelijk zijn. Het testen van apps werkt heel anders dan bij websites. In deze sessie legt Jan Jaap de Groot uit hoe je zelf de toegankelijkheid van een app kunt testen. Let op: de sessie is redelijk technisch.

Presentatie

toegankelijkheid-apps-ncdt-2022.pdf (900 kB)

Inhoud presentatie

In deze sessie leer je hoe je de toegankelijkheid van een app zelf kunt testen op een aantal succescriteria uit WCAG 2.1.

Het testen van apps werkt heel anders dan bij websites. Je kunt meestal niet bij de broncode van de app. In tegenstelling tot websites weet je daardoor niet met welke elementen een app is gebouwd. Sterker nog, je weet vaak niet eens met welke programmeertaal een app gebouwd is. Daarnaast zijn er ook nog eens weinig hulpmiddelen beschikbaar waarmee je automatisch op toegankelijkheid kunt testen.

Op 23 juni 2021 moesten alle apps van de overheid toegankelijk zijn. Op die dag bleek slechts één app aantoonbaar toegankelijk. Voor apps geldt dezelfde richtlijn als voor websites, namelijk WCAG 2.1. Deze richtlijn is geschreven voor websites en het kost daardoor wat moeite om apps hierop te toetsen.

Bij apps is de schermlezer een essentieel hulpmiddel om de toegankelijkheid handmatig te kunnen testen. De schermlezer leest niet alleen wat er op het scherm staat, maar geeft ook aanvullende informatie. Met deze aanvullende informatie kun je bijvoorbeeld achterhalen of de naam, rol en waarde is ingesteld voor een element.

Wij raden aan om voor deze sessie te leren hoe de schermlezer werkt op Android en/of iOS. Op www.screenreader.app kun je de ScreenReader app downloaden om dit te leren.

Over Jan Jaap

Jan Jaap is voorzitter van Stichting Appt en medeoprichter van Abra, een adviesbureau gespecialiseerd in app toegankelijkheid. Zijn doel is om apps voor iedereen toegankelijk te maken. Hij studeerde Software Engineering en Human Computer Interaction & Design. Vervolgens heeft hij zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van toegankelijke apps. Via zijn bedrijf Abra heeft hij toegankelijkheidsproblemen opgelost in tientallen apps, waaronder de app CoronaCheck en CoronaMelder apps.

Jan Jaap op Linkedin

Jan Jaap de Groot in actie tijdens het NCDT 2022