Ga naar de inhoud

Zo zorgt DUO voor borging van digitale toegankelijkheid Wouter de Boer, Edit Franconi, Ernst Ploegman

Hoe borg je als grote overheidsorganisatie digitale toegankelijkheid? Waar haal je de technische kennis vandaan en hoe krijg je grip op al je sites en applicaties? Het "Accessibilityteam" van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) presenteert zijn ervaringen en plannen, inclusief hobbels en valkuilen.

Presentatie

digitale-toegankelijkheid-bij-duo-ncdt-2022.pdf (408 kB)

Inhoud presentatie

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is als grote uitvoeringsorganisatie vooral bekend als de verstrekker van studiefinanciering. Met meer dan 50 ontwikkelteams is het een ICT-werkgever van formaat. Hoe borg je in een dergelijke complexe, ambtelijke organisatie digitale toegankelijkheid? 

Een spoorboekje bestaat helaas niet. Elke organisatie is anders en kent zijn eigen cultuur en dynamiek. Wel kunnen we het verhaal van DUO vertellen. Over hoe we zijn begonnen, wat we zoal zijn tegengekomen en waar we nu staan. Over valkuilen, verantwoordelijkheden en volharding. 

Het driekoppige Accessibilityteam van DUO deelt haar ervaringen en gaat graag het gesprek aan.

Over Ernst Ploegman

Als Communicatieadviseur maakte Ernst de opkomst van internet binnen DUO mee. Hij was toen al betrokken bij de webrichtlijnen. Later als interactieontwerper bleef hij het onderwerp een warm hart toedragen. En nu als Accessibility officer kan hij helemaal zijn ei kwijt.

Ernst op LinkedIn

Over Edith Franconi

Van oorsprong functioneel tester bij DUO en sinds enkele jaren geïnteresseerd in digitale toegankelijkheid. In 2021 opgeleid tot specialist digitale toegankelijkheid en sindsdien fulltime bezig met het uitvoeren van audits en het verspreiden van kennis binnen DUO.

Edith op LinkedIn

Over Wouter de Boer

Gestart bij DUO als klantenservicemedewerker en intern doorgegroeid tot functioneel tester, met een nadruk op schermtesten. Van hieruit ontstond de aandacht en interesse voor digitale toegankelijkheid. Via een opleiding tot onderzoeker WCAG 2.1 sinds 2021 fulltime bezig met audits en kennisverspreiding binnen DUO. 

Wouter op LinkedIn